Yargıtay’dan dikkat çeken karar: Yıllık izin ödemelerinde yeni dönem!

Kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin tahsilinde hangi zaman aşımı süresinin uygulanacağı uzun süredir tartışma konusu olmuştur. Yargıtay, bu konuda önemli bir içtihat değişikliğine giderek belirsizliğe son vermiştir.

Yargıtay’ın 9. Hukuk Dairesi, 2012-2017 yılları arasında sona eren iş sözleşmeleri için 10 yıllık zaman aşımını esas alıyordu ancak 2020 yılında iş davalarına bakan dairelerin birleştirilmesiyle bu görüş yeniden değerlendirildi. Yeni içtihada göre, bu döneme ait kullanılmayan yıllık izin ücretlerinde artık 5 yıllık zaman aşımı süresi uygulanacaktır.

GEÇMİŞTEN BUGÜNE ZAMAN AŞIMI SÜRECİ

1 Temmuz 2012 öncesinde yıllık izin ücretlerinde zaman aşımı süresi 5 yıldı, fakat Türk Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle bu süre 10 yıla çıkarıldı. Ancak 25 Ekim 2017’de yürürlüğe giren İş Mahkemeleri Kanunu ile işçi alacaklarında zaman aşımı süresi tüm alacak türlerinde 5 yıla indirildi.

Geçici maddeye göre, 25 Ekim 2017’den önce başlayan zaman aşımı süreleri eski hükümlere (10 yıl) göre devam edecek ancak süresi dolmamış alacaklarda kalan süre 5 yılı aşarsa yeni düzenleme geçerli olacaktır.

SÖZLEŞME SONA ERDİĞİNDE HAK DOĞUYOR

İş Kanunu’na göre işçinin kullanmadığı yıllık izin ücretine hak kazanması, iş sözleşmesinin sona ermesiyle mümkündür. İzin ücreti, işçinin işten ayrıldığı tarihteki brüt maaş üzerinden hesaplanır ve zaman aşımı süresi de bu tarihten itibaren başlar.

İşçinin işten çıkış şekli bu konuda etkili değildir, işveren tarafından haklı sebeple çıkarılsın veya çalışan isteğiyle ayrılsın, kullanılmayan yıllık izin ücretinin ödenmesi gerekmektedir.

Yargıtay’ın içtihadındaki bu değişiklik çalışanların hak arama süresini etkilerken, işverenlerin yükümlülüklerini yeniden gözden geçirmelerini gerektirmektedir.

Related Posts

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndan enflasyon ve kira mesajı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, küresel zorluklara karşı Türkiye’nin pozisyonunu tartıştı. Enflasyon, kira artışları ve yatırım teşvikleri gündeme geldi.

EKK toplantısında 4 temel konu ele alındı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı; toplantıda 4 temel konu ele alındı.

Japonya da krizin eşiğinde: Ekonomiyi zora sokabilir

Japonya Ekonomiyi Canlandırma Bakanı Ryosei Akazawa, devlet tahvili faizlerindeki keskin yükselişin, ülkenin devasa borç yükünü daha maliyetli hale getireceğini ve konut kredilerinden kurumsal borçlanmaya kadar ekonomide geniş çaplı olumsuz etkilere yol açabileceğini söyledi.

Fındıkta rekor zirai don kaybı: ‘Fiyatı şimdiden 130 liradan…’

Nisan ayında yaşanan zirai don, Karadeniz’deki fındık üreticilerini ciddi şekilde etkiledi. Üreticiler, hasarın uzun süre devam edeceği ve rekoltede önemli kayıplar yaşanacağı uyarısında bulunuyor. Ayrıca kahverengi kokarca böceği tehdidi de üretimi zorlaştırıyor.

Bolu’ya giden Koreli turistlere şok: Davet edildikleri düğünde yemek parası istendi iddiası

Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Alaçam köyünde yaşanan bir olay, sosyal medyada tartışma konusu haline geldi. Karavanla Türkiye’yi gezen Güney Koreli bir turist grubu, köyde denk geldikleri bir düğüne davet edildikten sonra, kendilerine ikram edilen …

Nusret ABD’de bir şube daha kapattı: 7 restorandan 2’si kaldı

Nusret ABD’de bir şube daha kapattı: 7 restorandan 2’si kaldı