‘Topraktan çıkan altın’ diye tabir ediliyor! Kilosu 3 bin lira

Kavak’ta Yüksek Kaliteli Salep Hasadı Yapıldı

Kavak ilçesi Çakallı Mahallesi Çakıyeri mevkisinde bulunan Salep Uygulama Merkezi’nde düzenlenen salep hasat etkinliği, üreticilerin ilgisini çekti. Yüksek glikomannan oranıyla bilinen salebin değerinin her geçen gün arttığı vurgulandı. Üreticiler, bir dönüm salep arazisinden yaklaşık 2,5 milyon TL’ye yakın gelir elde ettiklerini belirtti ve salebin ekonomik potansiyeline dikkat çekti.

Neden Topraktaki Altın Diyoruz?

Salep üreticisi Murat Kayacı, “Bu sene soğuk hava koşulları nedeniyle geç hasat yapmak zorunda kaldık. Kavak’ta yetiştirilen salep, glikoman oranı yüksek olmasıyla tercih ediliyor. Kilosu 2.500 ila 3.000 TL arasında değişen Kavak salebinin topraktaki altın olarak adlandırılmasının sebebi budur. 1 dönüm arazide 150 bin adet salep büyüdüğünü düşündüğümüzde, bu bizim için ciddi bir gelir kaynağı haline geliyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Her Yerine Salep Gönderiliyor

Salep üreticisi Ömer Aktaş, “Mayıs ayının ortası ile Haziran’ın 15’ine kadar hasat yapıyoruz. Bu dönemde havaların yumruları kurutmaması önemli. Kavak salebi, doğal yapısı ve toprağıyla öne çıkıyor. Kilosu 3.000 TL’den başlayan bu ürün, Türkiye genelinde talep görüyor ve özellikle doğal ürün arayışında olan tüketicilerin tercihi haline geldi” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Burası Bir Üretim Üssü Haline Dönüştü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Tıbbi Aromatik Bitkiler Programı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ömer Çalışkan, “Samsun salep orkideleri için özel bir konuma sahip. Farklı ekolojik bölgelere sahip olan Samsun’da 20’den fazla salep türü bulunmaktadır. Bu çeşitlilik, üretim açısından avantaj sağlıyor. Salep fideleri ve tohumları Türkiye geneline buradan ulaştırılıyor. Böylece, Samsun salep üretimiyle özdeşleşmiş bir marka haline geldi. Bu avantajla Türkiye’nin dört bir yanına salep ürünleri ulaştırılabiliyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Related Posts

4 şirkete davetle 7 yılda 28 milyarlık ihale

4 şirkete davetle 7 yılda 28 milyarlık ihale

6 yıl bakanlık yaptı, ‘Koca’ sektörün kralı oldu!

AKP ile zenginleşenler uzun süre ülke gündeminde yer almış ve özellikle muhalefetin tepkisini çekmişlerdi. İktidarın çevresini zenginleştirdiği, Eski Bakan Fahrettin Koca’nın sahibi olduğu Medipol Grubu’ın yaptığı hastanelerle bir kez daha ortaya …

Büyüyen tehlike

Her fırsatta ifade etmişimdir; 20. Asır 1945-1989 arasında hüküm sürmüş bir zamân dilimidir. Hobsbawn’ın onu Kısa Yüzyıl olarak nitelemesi boşuna değildir. 1989’u esas almamın sebebi ise, 20.Asrı nitelendiren meşhûr Berlin Duvarı’nın yıkılışıdır. Bu sembolik bir değerlendirmedir. Değilse 20.Asrın yıkılışı bu hâdise bir anda olmuş bitmiş değildir. Çöküş, parça parça yaşandı ve hâlen yaşanmakta . 2025, yâni kronolojik olarak 21. Asrın ilk çeyreğinde bile çöküş devâm ediyor. Bunu bana düşündüren

Donald Trump’tan İngiltere ile ‘çığır açan’ ticaret anlaşması: ‘Fantastik tarihi bir gün’

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere ile yeni bir ticaret anlaşması imzaladıklarını duyurdu. Anlaşma, iki ülke arasındaki ticaretin hızlanmasını ve bürokratik engellerin ortadan kaldırılmasını hedefliyor. Trump, aynı zamanda Ukrayna ile yapılan nadir toprak elementleri anlaşmasını da onayladı.

Akaryakıtta tabela değişti: Güncel benzin, motorin LPG fiyatları

Akaryakıtta tabela değişti: Güncel benzin, motorin LPG fiyatları

ABD elçisinden kırmızı ineklere ziyaret

Kendini Siyonist olarak ilan edip İsrail’e bağlılığını açıklayan ABD’nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee, Batı Şeria’da işgal altındaki Şilo bölgesini ziyaret etti. İşgal altındaki toprakları ziyaret eden ilk ABD’li elçi olan Huckbabe, istilacı Yahudilerin temsilcileriyle görüşüp “Üçüncü Tapınak”ın inşasına hazırlık olarak görülen 5 kırmızı tüylü ineği inceledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir