Rusya-Ukrayna savaşı küresel ekonomideki dengeleri değiştirdi

Rusya-Ukrayna Savaşının Enerji ve Tarım Sektörüne Etkisi

Rusya ve Ukrayna arasındaki üç yıllık savaş, enerji sektöründe ve tarımda kritik etkilere yol açtı. Kovid-19 salgını sonrasında tedarik zincirlerinin kırılganlığı tekrar gündeme gelirken, ülkelerin enerji kaynaklarına olan bağımlılıkları tartışma konusu oldu.

Savaş öncesi küresel petrol üretiminin %14’ünü, doğal gaz üretiminin ise %9’unu sağlayan Rusya, savaş sonrası yaşanan yaptırımlarla enerji ihracatını ciddi şekilde etkilendi.

AB’nin en büyük doğal gaz tedarikçisi olan Rusya, savaş öncesinde AB pazarındaki payını %40’a kadar yükseltmişti. Ancak savaş sonrası ABD ve Katar gibi LNG tedarikçilerine kayan Rusya, geçen yıl AB’ye sadece 15 milyar metreküp doğal gaz sevk edebildi.

Kuzey Akım 1, Kuzey Akım 2 ve Yamal-Avrupa gibi ana boru hatları atıl duruma gelirken, Ukrayna üzerinden yapılan doğal gaz sevkiyatı durduruldu.

Türk Akımı ise şu anda Rus gazının Avrupa’ya taşınmasında önemli bir rol oynamaktadır. ABD’nin LNG tedarikini artırmasıyla beraber, Rusya Çin gibi Asya ülkelerine doğal gaz tedarikine odaklanıyor.

Rusya’nın tarım alanındaki gücü de savaştan etkilendi. Rusya ve Ukrayna, küresel tahıl üretiminin büyük bir kısmını sağlarken, savaş bu dengeyi bozdu.

Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı durma noktasına gelirken, Türkiye’nin arabuluculuğu ile Karadeniz Tahıl Girişimi hayata geçirilerek deniz yolu ihracatı tekrar başlatıldı.

Hava taşımacılığı ve lojistik de savaşın etkisi altında. Ukrayna ve AB’nin hava sahalarını kapatarak uluslararası uçuşları etkilemesiyle, hava yolunda %5 ila %10’luk bir azalma yaşandığı tahmin ediliyor.

Rusya’nın tankerlerine yönelik yaptırımlar lojistik sektörünü etkilerken, “gölge filo” adı verilen gizlenebilen tankerlerin kullanımının arttığı iddia ediliyor.

Related Posts

Tavuklar kesildi, yumurta üretiminde düşüş yaşandı!

Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 8,8 azaldı, kesilen tavuk sayısı yüzde 8,2 arttı, tavuk eti üretimi yüzde 13,0 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı Kümes Hayvancılığı Üretimi verileri açıkladı …

AJet’ten yaz kampanyası

Erişilebilir fiyatlarla ayrıcalıklı seyahat deneyimi sunan AJet, yurt dışı hatlarında geçerli indirimli bilet kampanyası başlattı. AJet’in yurt dışı indirimli bilet kampanyası ile, Türkiye çıkışlı biletler vergiler dahil 40 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı! (14.05.2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yaklaşık yüzde 0,8 azalışla 11.174,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da düşüşünü sürdürerek 11.152,00 puana indi. Haziran vadeli endeks kontratı …

İstanbul’da kira fiyatları düşüşe geçti: Bazı ilçelere talep sıfırlandı

İstanbul’da geçtiğimiz ay meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem şehri sarsarken bazı ilçelerdeki kira fiyatlarını da etkiledi. Bazı bölgelerde fiyatlar zirve yaparken, bazı bölgelerde dibe çekildi. Özellikle iki bölgeye talep sıfırlandı. İşte İstanbul’da kira fiyatlarında son durum…

Mezuniyet sonrası işsizlik, gençleri depresyona sürüklüyor

Mezuniyet sonrası işsizlik, gençleri depresyona sürüklüyor

İçimizdeki süreç karşıtlarına dikkat…

Her şey bilge lider Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başladı. Cumhurbaşkanımızın bu çağrıyı sahiplenip bir devlet projesine dönüştürmesiyle devam etti. Öcalan’ın sayın Bahçeli’nin çağrısına uyarak yaptığı tarihi çağrıyla da nihayete erdi. Şimdi PKK kalkıp kendini feshediyor ve silahları bırakacağını açıklıyor. Nedense o birileri fena halde rahatsızlık duyuyor. Terörün ebediyen sonlandırılacak olmasının belirli kesimlerde oluşturduğu rahatsızlık kuşkusuz ibretle not edilmelidir. Onların argümanlarının