Meltem Günay – Bugün yani 5 Aralık Günü, Birleşmiş Milletler Genel Konseyi tarafından istekli çalışmaları ve yararlarını dünya çapında duyurmak ve istekli programlara iştiraki artırmak emeliyle 1985 yılından bu yana her yıl Dünya Gönüllüler Günü olarak kutlanıyor. Bu özel gün o vakitten beri Türkiye’nin de ortalarında bulunduğu 123 ülkede gönüllülerin sesini duyurdukları bir gün oldu.
Süper Palsi Projesi
Yeditepe Üniversitesi öncülüğünde hayata geçirilen Harika Palsi Projesi’yle üniversite öğrencilerinden oluşan istekli bir takım, Serebral Palsili (SP) bireylere ulaşıp onlarla arkadaş oluyor, onların toplumsal yaşama iştiraklerini artırıyor. Üniversite, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ile engelli olan bireyler ve ailelerini buluşturan proje ile bugüne kadar 500 SP’Li birey ve üniversite gönüllüsünü bir ortaya geldi.
Alanında birinci proje
Projeye ait bilgi veren Yeditepe Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kısmı Lideri ve tıpkı vakitte Gelişim ve Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Feryal Subaşı, SP tanısı almış gençlerin ve çocukların dış faktör biçiminde tabir edilebilecek zorluklarla çok sık karşılaştığını belirterek, “Süper Palsi, serebral palsili bireylere kendi yaşadıkları ortamlarda mahzuru olmayan gençlerle birlikte hoş ve verimli vakit geçirme imkânı sağlayan, üniversite öğrencileri, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve alanda çalışan profesyonellerin takviyesini alarak tahlil üretme fikri ile hayata geçirilmiş bir toplumsal sorumluluk projesidir. Öteki yandan; Muhteşem Palsi projesi süreçleri tanımlanmış, tanıtımları ve eğitim programları standardize edilmiş ve süreç takibi bulunan, patenti alınmış, bu alanda yapılmış birinci projedir” dedi. Yeditepe Üniversitesi Mahzuru Olan Öğrenciler Müşavere ve Uyum Ünitesi Uzmanı Fzt. R. Benan Özkol da 2018’de başlayan proje çerçevesinde Yeditepe’de öğrencilerinden oluşan Üstün Grup kurulduğunu anlatırken, “Projeyi hayata geçirmemizdeki asıl gaye pürüze sahip olmanın arkadaş olmaya pürüz olmadığını herkesin deneyimlemesini sağlamaktı. SP’li bireyler ile üniversite gönüllülerini bir ortaya getirerek birlikte toplumsal aktivitelere iştiraklerini sağlamak istedim ve başta üniversiteler olmak üzere toplumda Serebral Palsi farkındalığını arttırmayı amaçladı” diye konuştu.
Sevgiyi paylaştılar
Projeyle, Yeditepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kısmı, SERÇEV Derneği ve Trakya Üniversitesi yürütücülüğünde 2018-2022 yıllarında yaklaşık 500 SP’li bireyin ve üniversite gönüllüsünün hayatına dokunduğunu belirten Benan Özkol, “2022-2023 devri için istekli müracaatlarını superpalsi/instagram adresinden şu anda alıyoruz. Harika anılar biriktirmek isteyen tüm üniversite öğrencilerine kısım fark etmeksizin projeye katılmalarını tavsiye ederim” dedi. Projeye dayanak veren Üstün Palsi gönüllüsü Süreyya Asiltürk, projeye başvurduktan sonra eğitim aldıklarını ve oryantasyondan geçtiklerini belirterek, şunları dedi:
“Sonunda harika kahramanım ile eşleştik. O kadar hoş bir süreçti ki 2021’de tekrar başvurdum ve üstün kahramanım Demir ile eşleştik. Başlangıçta; serebral palsiyi yaşayarak öğrenmek, mesleğimle ilgili bir gönüllülük projesinde yer almak, keyifli vakit geçirmek üzere nedenlerle başvurduğum bu projede, harika kahramanlarımla birlikte hayal ettiğimden bile hoş anılar biriktirdik. SP’li bireyler daha fazla toplumsal hayata katılırken biz üniversite gönüllüleri SP’yi yaşayarak öğrendik. Demirle bazen sohbet ettik, bazen müzik dinledik, spor bile yaptık. Birçok kazanımın yanında Üstün Palsi’nin bana kattığı en hoş şey sevgiyi paylaşmak için hiçbir pürüz olmadığını yaşayarak öğretmesi.”
‘Arkadaşlarım oldu’
Gönüllü öğrencilerle bira ortaya gelen ve SP’li bir birey olan Demircan Deniz de hislerini şöyle anlattı:
“Proje sayesinde çeşitli hobileri olan birçok arkadaşım oldu. Onlarla zevk aldığım her şeyi paylaşabiliyorum. Spor konuşuyoruz, planladığım işlerden bahsediyorum. Canım sıkıldığı vakitlerde arayabileceğim bir sürü arkadaşım oldu. Sosyalleştim, bunu da ablalarımın dışında öbür şahıslarla yaptım çok zevkli vakit geçiriyoruz ve bol bol gülüp eğleniyoruz.”
TEGV’den davet: Bize katılın
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), “Dünyanın neresinde olursan ol” diyerek daha düzgün bir dünya için çabalamak isteyen herkese seslendi.
Nasıl olurum?
“Birlikte gelişiyoruz, geliştiriyoruz, geleceğimizi şekillendiriyoruz” diyen TEGV, “Yaşanabilir bir etraf, teknoloji ve bilim ile üreten yaratıcı bireyler, kapsayıcı ve güzellik peşinde koşan bir toplum için sorumluluk alıyoruz” dedi.
15 yaşından büyük, çocuk sevgisi ile dolu kocaman kalbi olan herkes TEGV’de istekli olabiliyor.
Vakıf tanıtımı ve Temel İstekli Eğitimini tamamlamak gerekiyor.
Başvuru formunda size en yakın aktiflik noktamızı seçiniz. Uzaktan eğitim verseniz de bir aktiflik noktamızın gönüllüsü olmanız çok kıymetlidir.
Uzaktan gönüllük için program eğitim yüz yüze gerçekleşir.