Harvard Rektörü Garber: Trump yönetiminin talepleri akademik bağımsızlığı tehdit ediyor

Harvard Üniversitesi Rektörü Trump Yönetimini Eleştirdi

Harvard Üniversitesi Rektörü Alan Garber, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin “üniversiteye kabul edilenlerin detaylıca inceleme ve fakülteye alımlarda söz sahibi olma” isteğinin akademik bağımsızlığı tehdit ettiğini belirtti.

Son zamanlarda Harvard Üniversitesi, Filistin’e destek gösterileri ve çeşitlilik, eşitlik, kapsayıcılık programlarıyla federal hükümetin dikkatini çekti ve Trump yönetimiyle aralarında bir anlaşmazlık başladı.

Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda, Garber ideolojik çeşitliliğin artırılmasına karşı olmadığını ancak federal hükümetin önerdiği yöntemlerin ciddi sorunlar içerebileceğine dikkat çekti.

Federal hükümetin üniversitelerden talepleriyle ilgili konuşan Garber, bu taleplerin akademik bağımsızlığı tehlikeye attığını belirtti.

Bilimsel Araştırmalar Tehlikede

Federal fonların ağırlıklı olarak bilimsel araştırmaları desteklemek için kullanıldığını belirten Garber, fon kesintilerinin ulusal çıkarlara hizmet eden araştırmaların sona ermesine neden olduğunu söyledi.

Üniversitenin vergi muafiyetini kaldırma girişimlerini hukuka aykırı bulan Garber, vergi muafiyetinin eğitim ve araştırma misyonunu yerine getirebilmek için önemli bir hak olduğunu vurguladı.

Trump ile Harvard Arasındaki Anlaşmazlık

Federal hükümet, Harvard’ın da aralarında bulunduğu birçok üniversiteyi, Filistin’e destek için düzenlenen protestolar ve çeşitlilik, eşitlik, kapsayıcılık programlarını gerekçe gösterip federal fonlarını dondurmakla tehdit etmişti.

Harvard’a sağlanan fonların dondurulmasına karar verildiğinde, üniversite bu kararın hukuka aykırı olduğunu düşündü ve Trump yönetimine dava açtı.

Trump, sosyal medya platformu Truth Social’dan yaptığı açıklamada, “Harvard’ın vergi muafiyetini kaldıracağız. Hakettikleri bu!” ifadelerini kullandı.

Amerikan basınına konuşan uzmanlar, vergi muafiyeti statüsüne sahip kuruluşların bu haklarının Başkan tarafından kaldırılamayacağını belirtti.

1998 yılında Kongre tarafından çıkarılan bir yasaya göre, Başkan’ın vergi muafiyeti statüsü olan kuruluşlara müdahale etmesi yasak.

(AA)

Related Posts

Teğmenleri savunan Yankı Bağcıoğlu hakim karşısına çıktı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, subayların yemin töreninde “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganı atan beş teğmenin disiplin kuruluna sevk edilmesini eleştirmiş, bu neden hakkında dava açılmıştı. Bağcıoğlu bugün hakim karşısına çıktı. Bağcıoğlu ayrıca 12 askerin metan gazından zehirlenerek şehit olmasıyla ilgili ihmal iddialarına değinerek, Atatürk’ün belirttiği gibi; “Mesuliyet yükü her şeyden ağırdır, hatta ölümden bile” dedi.

İYİ Parti’den çok konuşulacak SMS

İYİ Parti’den, cep telefonlarına gönderilen SMS’te, “Telefonlarda, ekranlarda, sahalarda kendilerini ‘Yerli ve Milli’ olarak tanıtıp, ‘Terörsüz Türkiye’ ambalajıyla ‘İhanet’ pazarlayanlara itibar etmeyin” ifadesi kullanıldı.

Netanyahu, ABD Başkan Yardımcısı Vance ile bir araya geldi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Washington D.C.’deki temasları çerçevesinde ABD Başkan Yardımcısı James David Vance ile görüştü.

Barrack Lübnan temaslarına devam ediyor: Hizbullah’a ait silahların toplanması için diplomatik temas

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack Lübnan’da diplomatik temaslarını sürdürüyor. Barrack’ın, Lübnan Güçleri Partisi lideri Semir Caca ile ülkedeki yasa dışı silahların toplanması konusunu görüştüğü bildirildi.

Putin’in sabah görevden aldığı bakan ölü bulundu

Putin’in sabah görevden aldığı bakan ölü bulundu

Mehmet Boynukalın’dan AKP’yi kızdıran ‘operasyon’ çıkışı: ‘Sadece belli bir partiye yönelik davalar açılması…’

Müzeden camiye çevrilen Ayasofya’nın eski baş imamı Mehmet Boynukalın, CHP’li belediyeleri hedef alan operasyonlar için iktidara eleştiride bulundu.