EKK toplantısında 4 temel konu ele alındı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndan Açıklama

Dün gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısına Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kaçır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu ve çeşitli bakan yardımcıları ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Kurul toplantısında, “Kira ve konut fiyatlarındaki gelişmeler ile konut arzını artırmaya yönelik atılacak adımlar ve izlenecek politikalar değerlendirilmiştir.” açıklamasında bulunuldu.

Açıklamada vurgulanan noktalar arasında, “Küresel ticarette korumacılığın ve belirsizliklerin arttığı bu dönemde, ülkemiz jeostratejik konumu ve güçlü üretim kapasitesi sayesinde ortaya çıkan fırsatları değerlendirme açısından önemli bir potansiyele sahiptir.

Yaklaşık iki yıldır uygulanan ekonomi programı sayesinde makroekonomik temellerimiz güçlenmiş, ekonomimizin dayanıklılığı ve dinamizmi artmıştır.

Enflasyonla mücadelede kaydedilen ilerlemeler de vurgulanan açıklamada, “2024 yılı Haziran’da başlayan dezenflasyon süreci kesintisiz devam etmiş, yıllık enflasyon son bir yılda 40 puan azalarak 2025 yılı Mayıs ayında yüzde 35,4’e gerilemiştir.”

Enflasyonla mücadele kapsamında, talep yönlü politikaların yanı sıra arz yönlü politikalar da hayata geçirilmekte konut, gıda ve enerji gibi alanlarda yapısal adımlar atılmaktadır.

EKK toplantısında ele alınan diğer konular arasında, küresel riskler ve jeopolitik gelişmelerin enerjide arz güvenliğinin stratejik önemini vurgulayan açıklamada, enerji arz güvenliğini artırmak ve yeşil dönüşümü hızlandırmak için çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğü belirtildi.

Toplantıda değinilen başlıca konular şunlardır:

  • Küresel ticarette artan belirsizlikler ve korumacılığın ekonomiye etkilerini azaltmak için ihracatta rekabet gücünü artıracak politikalar ve tedbirler ele alındı.
  • Cari açıktaki enerji payına odaklanılarak, dışa bağımlılığı azaltacak politikalar görüşüldü.
  • Kira ve konut fiyatlarındaki gelişmeler ile konut arzını artırmaya yönelik adımların değerlendirilmesi ele alındı.
  • İş arayanların istihdamına yönelik özel istihdam bürolarının durumu incelendi.

Yapılan analizler sonucunda tespit edilen sorunlara çözüm önerileri değerlendirilmekte, Türkiye Yüzyıl hedefleri doğrultusunda yeni Yatırım Teşvik Sistemi ile desteklerin artarak devam ettiği belirtildi.

Related Posts

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (01 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 14 milyon 532 bin 218 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 20 milyon 22 bin 845 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

TMSF, iki markayı satışa çıkardı

TMSF, iki markayı satışa çıkardı

Türkiye’de koza üretiminin 100 tonu aşması bekleniyor

Türkiye’de geçen yıl 85 tonu bulan yaş koza üretiminin bu yıl 100 tonu aşması bekleniyor.

TÜBİTAK’tan büyük destek: Aylık 185 bin lira maaş

Türkiye, yurt dışına göç eden nitelikli bilim insanlarını geri kazandırmak için önemli bir adım atıyor. TÜBİTAK tarafından hayata geçirilen Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programı (CoCirculation 3), hem Türk hem de yabancı …

Altın fiyatları düşüş seyrinde: Fitch’ten yeni yıl sonu tahmini

Altın fiyatları düşüş seyrinde: Fitch’ten yeni yıl sonu tahmini

Rekabet Kurulu’ndan, Tekfen Holding’in devralma işleminde yaklaşık 11 milyon liralık ceza

Rekabet Kurulu’ndan, Tekfen Holding’in devralma işleminde yaklaşık 11 milyon liralık ceza